12 Kasım 2012 Pazartesi

Kına Gecesi Adetleri

    Bir süre aradan sonra yeni bir konuyla huzurlarınızdayım..Anadolu'da devamlılığını yitirmemiş ancak; şehirlerde unutulmaya yüz tutmuşken tekrar revaçta olan bir adet: Kına Gecesi..Bana kalırsa; son dönemde televizyon dizilerinde görülen düğünler ve ünlülerin bir çoğunun da kendi düğünleri kına gecesini de içerdiği için bu güzel adet tekrar gündemdeki yerini aldı..
   Kına geceleri Türk-İslam geleneklerinde önemli bir yeri olan kına gecelerinin manası adanmışlıktır.. Gelinin eşine olan bağlılığını ve adanmışlığını anlatır..Kınasız gelinin cennete gidemeyeceğine inanılır..
    Ben size geleneksel kına gecelerinden ziyade günümüz kına gecelerinden bahsetmeyi düşündüm ki size yardımı olsun:) Zaten adetlerin bir çoğu hala uygulanıyor..
    Genellikle kına geceleri artık evde değil bir mekanda yapılıyor. Mekan olarak nereleri kullanırım derseniz ; daha önce yayınlamış olduğum düğün ve nişan mekanlarının bir çoğu kına geceleri için de elverişli, bir çoğu kına gecelerine özel menü düzenliyor.
     Son dönemde kına gecelerinin yükselişe geçmesiyle bekarlığa veda geceleri biraz düşüşte..İki etkinliğin adetleri birleşmiş gibi görünüyor..Örneğin; bekarlığa veda partilerinin simgesi taçlar artık kına gecelerinde  kullanılıyor. 
    Bindallı geleneği hala devam ediyor, isteyen  gelinler takım olarak giyerken, bazıları da sadece kaftanı elbiselerinin üzerine giymeyi tercih ediyor..Tüm geceyi bindallı ile geçiren gelinler de yok değil...
     Mekanlarda yapılan kına gecelerinde yapılan ikramlardan dolayı, kuruyemiş dağıtmak pek tercih edilmiyor ancak isteğe bağlı..

Kuruyemiş Keseleri

    Eskiden geline yakılmak üzere karılan kınanın tepsisi tek tek misafirlere gezdirilir, içinden kınasını alır evde yakar veya orada yakardı..Şimdi ise isteyen misafir yine tepsiden alıp yakıyor ,bunun yanında çok güzel süslenmiş hediyelik kuru paketli kınalar dağıtılıyor..

Dilerseniz hazır kutu kınalardan tercih edebilirsiniz
Dilerseniz de ok güzel hediyelik kınalar hazırlatabilirsiniz.


   Geleneksel kına gecelerinde ,kına tepsisini taşıyana, kınayı yakana, ve gelinin yakın arkadaşı ve akranı olan bekar kızların kollarına birer tülbent bağlanırdı, şimdi kızların başlarına güzel taçlar, kollarına süslü bileklikler, kınalarının üzerine ellerine takmaları için çiçekler dağıtılıyor..



           Kına geceleri daha çok eğlence amaçlı yapılıyor, dolayısıyla müzik mutlaka var..Zaten mekanların ayrı bir kına konsepti oluyor..Kına gecenizi unutulmaz kılmak için onlar da ellerinden geleni yapıyorlar..Sizin eğlenenlere hediyeniz güzel kına tefleri ve tabiki kına mendili olabilir..

           Bindallı, gelinin başına örtmek  için kırmızı örtü, damadın omzuna örtmek için yeşil örtü, kına tepsisi, kına mumları ve hediyelik kınalarınızı dağıtmak için sepet, saydıklarıma ek olan ihtiyaçlar..
     
          Baştan sona bir kınada ne yapılır??

      Genellikle kına gecenin ortalarında veya sonunda yakılır,yani eğlence önceden başlar...Kınayı çoğu zaman erkek tarafı karıştırıp getirir veya evliliğinde mutlu bir yakın dualarla kınayı karar.Kına yakılmadan hemen önce gelinin arkadaşları toplanır, herkes tacını bilekliklerini vb. alır hazırlanır. Gelin bindallı giyecekse hazırlanır, başına kırmızı örtü örtülür.Damadın omzuna yeşil örtüsü örtülür. Kına tepsisini tutacak kişi dışındakiler birer mum alır ve yakarlar..
      Salona  öncelikle gelin ve damat girer kına türküsü (yüksek yüksek tepelere ve kınayı getir anne) eşiliğinde girerler, kendilerine hazırlanan sandalyelere otururlar. Daha sonra kına tepsisini tutan kişi önde , mum tutan diğer kişiler arka arkaya salona girerler ve gelinle damadın etrafında türküyü söyleyerek dönmeye başlarlar. Türkü bitince kınayı yakacak olan kişi gelin ve damadın önüne gelir..Burada geleneksellik devam ediyor:) Gelin elini açmaz ve kınayı yakacak kişi ''gelin elini açmıyor!'' diye seslenir. Damadın annesi gelinin eline bir altın koyar , altınla beraber kına yakılır..Bugünlerde damatlar da ellerini açmaz oldular onlar da altın istiyor haberiniz ola:)) Burada bazı adetlere parantez açmak istiyorum.. Bir adete göre, sabah yıkanan kına sonrasında gelinin avucundaki altın bir fakire verilir..Eskiden tepsiden kına dağıtıldığı için, karılan kınaya para karıştırılır, parayı bulan kişinin en önce evleneceğine inanılırmış...Son olarak da,kına yakıldıktan sonra, gelinin başındaki örtüyü ilk çalan bekarın ilk evleneceğine inanılıyor:)
     Hüzünlü dakikaların ardından eğlenceye devam etme vakti..Hediye kınalar, kuruyemişler mendiller, tefler dağıtılsın vur patlasın çal oynasın.... :)))




    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder